l
Radek:
Spośród liczb dwucyfrowych wybrano bez zwracania dwa razy po jednej liczbie. Oblicz
prawdopodobieństwo, że dwa razy wybrano liczbę parzystą.
Ω=90*89=8010
| | | | | |
A= | * | skąd wiadomo, że trzeba mnożyć ? |
| | | |
6 sty 20:07
RS: Trzeba mnożyć.
6 sty 20:19
Radek: ?
6 sty 20:50
matyk: Zasada mnożenia
6 sty 20:59
Mila:
A=45*44
6 sty 21:38
Radek:
Będzie jeszcze Pani na forum ? Bo mam kilka zadań ?
6 sty 21:40
Radek:
W koszu znajdują się owoce: 12 jabłek i 8 pomarańczy. Wyjmujemy kolejno trzy owoce, nie
odkładając ich do kosza. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy dokładnie dwie
pomarańcze.
Już nie chodzi o zapis tylko czy warunki są ok ?
6 sty 21:43
Radek:
Z urny, w której jest 6 kul czarnych i 4 żółte, wyjęto dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjęto kule jednakowych kolorów
6 sty 21:49
Radek:
żle bo ze zwracaniem
6 sty 22:02
Radek: pomoże ktoś to pilne
6 sty 22:05
matyk: Drzewko narysuj sobie
6 sty 22:08
Eta:
Losowanie ze zwracaniem:
|Ω|= 10*10
A= {(c,c), (ż,ż)} |A|= 6*6+4*4=........
P(A)=......
6 sty 22:11
Radek:
6 sty 22:11
Eta:
Po co "krzak" ?
6 sty 22:12
Radek: przy losowaniu ze zwracaniem nie można uzywać kombinacji ?
6 sty 22:12
Radek:
krzak
6 sty 22:13
Eta:
6 sty 22:14
Radek:
22:12 ?
6 sty 22:14
matyk: To rzeczywiście krzak

Od kiedy drzewo rośnie do "góry nogami"
6 sty 22:15
matyk: U ciebie kule mogą się powtarzać ≠ kombinacje bez powtórzeń
6 sty 22:16