Zbadać induktywność zbiorów
matma: Zbadać induktywność zbiorów
n
| | 1 | | (3n+8)(n+1) | |
A={n∊ℕ: ∑ |
| = |
| } |
| | (k+2)2−1 | | 4(n+2)(n+3) | |
k=0
Czy umiałby to ktoś jakoś prościej rozwiązać?bo zawsze się mówi że nawiasów nie powinno się
wymnażać bo gdzieś się poskracają, a tego wychodzi naprawdę sporo..
Ikrok indukcyjny wychodzi, że L=P
II krok indukcyjny:
Z:
n
| | 1 | | (3n+8)(n+1) | |
∑ |
| = |
| |
| | (k+2)2−1 | | 4(n+2)(n+3) | |
k=0
T:
n+1
| | 1 | | (3n+11)(n+2) | |
∑ |
| = |
| |
| | (k+2)2−1 | | 4(n+3)(n+4) | |
k=0
D n+1 n n+1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = ∑ |
| + ∑ |
| = |
| | (k+2)2−1 | | (k+2)2−1 | | (k+2)2−1 | |
k=0 k=0 k=n+1
| | (3n+8)(n+1) | | 1 | |
= |
| + |
| = ..... |
| | 4(n+2)(n+3) | | (n+3)2−1 | |
i nie wiem jak to dalej zrobic, bo jak sprowadzi sie do wspólnego mianownika to wychodzi tam
sporo nawiasów.. Spróbuje ktoś?
6 sty 20:02
matma: Kurcze, tam w mianowniku powinno być do kwadratu a nie (k+2)2−1
czyli (k+2)2−1,, źle przepisałam
6 sty 20:06
sushi_ gg6397228:
(n+3)2−1 = (n+3)2−12 = (a2−b2) === (n+3−1)(n+3+1)= (n+2)(n+4)
wiec beda tylko trzy nawiasy w mianowniku
6 sty 20:07
matma: o.. faktycznie. a wiesz co da sie w liczniku zrobić?
6 sty 20:20
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz jak ma wygladac prawa strona dla "n+1"
a potem trzeba kombinowac
6 sty 20:23
matma: czyli mamy
| (n+4)(3n+8)(n+1)+4(n+3) | |
| |
| 4(n+2)(n+3)(n+4) | |
6 sty 20:35
matma: powinnam to wymnażać?
6 sty 21:25