Wyrażenia algebraiczne. Znajdź a
Potrzebująca: Wyznacz wartość parametru a tak, aby podana obok równania liczba była rozwiązaniem tego
równania:
(2x−a)(2x+a) − (2x+a)2 = 2; −1
Dochodzę do postaci 2a − a2 = 1 i nie mam pojęcia co dalej. Proszę o pomoc.
6 sty 19:47
Potrzebująca: Ponawiam prośbę!
6 sty 20:00
Studentka z PW: Pod x podstawiamy x=−1:
(−2−a)(−2+a)−(−2+a)2=2 zauważamy wzór skróconego mnożenia (a−b)(a+b)=a2−b2
4−a2−(4−4a+a2)−2=0
−2a2+4a−2=0/:(−2)
a2−2a+1=0 ponownie zauważamy wzór skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2ab+b2
(a−1)2=0
Stąd wiemy, że a=1, bo b2=0 wtedy i tylko wtedy gdy b=0 czyli a−1=0
6 sty 20:08
Potrzebująca: Dziękuję bardzo za jasne wytłumaczenie
6 sty 20:12