Oblicza pochodną
Pochodne: Mam taką pochodną (lnx)x − wychodzi mi, że to exlnlnx * (xlnlnx)' − jak policzyć pochodną
jeżeli jest tam mnożenie 3 funkcji? x * ln * lnx ?
6 sty 19:43
Krzysiek: ? a co to jest "ln" ?Tu są dwie funkcje,
a nawet mając 3 funkcje ,np.: (f*g*h)'=((f*g)*h)'=...
6 sty 19:45
sushi_ gg6397228:
mozesz traktować (f*g) * h jako dwie funkcje , a potem policzyc osobno dla (f*g)'=...
i wyprowadzisz sobie wzorek na pochodna iloczynu dla 3 czynników
6 sty 19:45
Pochodne: ln − w odpowiedziach też jest coś takiego, jest logarytm naturalny bez x
6 sty 19:49
Krzysiek: ...nie może być funkcji bez argumentu..
lnlnx to jest całość!
lnlnx=ln(ln(x))
6 sty 19:52
Pochodne: I próbuję, ale nie wychodzi mi takie wynik jaki powiinien:( Zostaje mi exlnlnx * (lnlnx +
lnx +ln)
6 sty 19:54
Pochodne: aaa, w taki sposób, dziękuję
6 sty 19:54