.
Piotr 10: Na okręgu o promieniu r=√3 opisano trapez równoramienny o kącie ostrym 300. Oblicz promień
okręgu opisanego na tym trapezie.
Czy w treści tego zadania nie ma jakiegoś błędu ?
6 sty 19:42
Piotr 10: ?
6 sty 20:46
matyk: Dlaczego tak uważasz?
6 sty 20:50
Piotr 10: Bo jak liczyłem to mi głupoty wychodzą jakieś, w ogóle jakby sensu to zadanie nie miało dla
mnie. I nie wiem czy dalej myśleć nad tym zadaniem czy nie
6 sty 20:53
matyk: Masz geogebrę?
6 sty 20:54
Piotr 10: Nie
6 sty 20:55
matyk: Zaraz zerknę, bo liczyć mi się nie chce
6 sty 20:58
Piotr 10: OK
6 sty 21:00
matyk: Promień to około 7.74

Nie chciało mi się wykonywać dokładnej konstrukcji
6 sty 21:13
matyk: GeoGebra wylicz promień jako
√62. Zaraz policzę dokładnie i zobaczymy czy tak samo wyjdzie
6 sty 21:18
Piotr 10: OK, czekam

. Napisz tylko wynik i zobacz czy zgadza się, resztę jutro sam spróbuje wymyśleć
6 sty 21:21
Eta:
R= 2
√15
6 sty 21:53
Eta:

Zwarunku opisania trapezu na okręgu
| | a+b | |
a+b= 4√3+4√3= 8√3 ⇒ |
| = 4√3 |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w trójkącie EBD d=
√60= 2
√15
Okrąg opisany na trapezie jest opisany na trójkącie ABD
| | d | |
z tw. sinusów |
| = 2R ⇒ R=......... |
| | sin30o | |
6 sty 22:04
matyk: Czyli GeoGebra jednak przybliża

Moje rozwiązanie już niepotrzebne
6 sty 22:10
Eta:
6 sty 22:13
matyk: Poprawka. GeoGebra dobrze liczy ja się walnąłem w konstrukcji
6 sty 22:13
Eta:
A ja bez "konstrukcji"

mam poprawny wynik
6 sty 22:15
matyk: Mnie się nie chciało liczyć

Po to są komputery
6 sty 22:17
Eta:
A na maturce?
6 sty 22:18
RS:
Na maturce to Tablety teraz
6 sty 22:19
Eta:

........
6 sty 22:19
Ajtek:
Eta napisała − "A ja bez "konstrukcji"

mam poprawny wynik

"
matyk napisał − "Mnie się nie chciało liczyć

Po to są komputery

"
Czy z tego wniosek jest taki:
Eta jest komputerem

Witaj
Eta
6 sty 22:20
Eta:
Hej
Ajtek 
Wniosek: i po co ta matura ?
6 sty 22:21
RS:
Co się Eta dziwisz z tego co przeglądałem był w tamtym roku taki agent na tym forum ci wstawiał
zadania z tabletu ? Ja nie mam zamiaru oszukiwać !
6 sty 22:22
RS:
co wstawiał miało być
6 sty 22:30
Ajtek:
RS pokaż ten wątek

Nie wierzę w to
6 sty 23:55
Piotr 10: Zrobiłem samemu. Po wyliczeniu wszystkich boków zastosowałem twierdzenie Pitagorasa i układ
równań z tego

.
Nie wiem czemu, ale po narysowaniu trapezu o długościach podstawy 6 cm i 4 cm i boki po 5 cm,
to kąt zawarty przez dwa promienie okręgu opisanego na tym trapezie był prosty i to mnie
wprowadziło w błąd
Dzięki
7 sty 19:30