g
RS:
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A = (2,1) i stycznego do obu osi układu
współrzędnych. Rozważ wszystkie przypadki
Nie wiem jak się za to zabrać ?
równanie okręgu mając trzy punkty ?
6 sty 19:36
RS: ?
6 sty 19:44
Eta:
S(r,r)
o : (x−r)2+(y−r)2= r2 i A∊ o(S,r)
to:(2−r)2+(1−r)2=r2 ⇒ r=.... v r=....
dokończ ......
6 sty 19:47
RS:
nie rozumiem zapisu pierwszej linijki
6 sty 19:48
Eta:

jeżeli punkt A ∊ I ćw, to S(r,r)
jeżeli punkt A∊ IIIćw , to S( −r,−r)
6 sty 19:53
RS:
On nie może leżeć w 3 ćwiartce !
6 sty 19:54
Eta:
Echhhh

podałam przykład : gdyby leżał w IIIćw to wtedy S(−r,−r)
ale w Twoim zadaniu A∊Ićw. to S( r,r)
6 sty 19:56
Mila:

Podpowiedź.
Srodek okręgu stycznego do obu ramion kata leży na dwusiecznej kąta.
y=x dwusieczna kata XOY
S=(a,a), r=|a|
6 sty 19:58
Eta:
Dokończ rozwiązanie i okaże się ,że r= 5 v r=1
czyli otrzymasz dwa takie okręgi o środkach S(1,1) i S(5,5) w I ćw.
6 sty 19:58
Eta:
Ejjj
Mila psujesz "zabawki"

Sami też damy radę !
6 sty 19:59
RS: Srodek okręgu stycznego do obu ramion kata leży na dwusiecznej kąta. ale jakiego kąta ?
6 sty 20:00
Eta:
Dobra "spadam"
6 sty 20:00
RS:
6 sty 20:02
Mila:
Przepraszam, nie widziałam wpisu Ety. Zostawiam Was, miłego rozwiązywania.
6 sty 20:02
krystek: 90
6 sty 20:02
RS:
Mila ale rozwiń to z tym kątem bo nie wiem o co chodzi ?
6 sty 20:03
RS: ?
6 sty 20:07
Eta:
6 sty 20:11
RS:
z rysunku widać (x−1)2+(y−1)2=1
(x−5)2+(y+5)2=25
6 sty 20:13
Eta:
Rozwiąż równanie z 19:47 i po ptokach !
6 sty 20:15
RS:
(czemu zamiast a i b w równaniu okręgu podstawiamy r ?
6 sty 20:16
6 sty 20:21
Eta:

S ∊ prostej y=x i S(x, x)∊I ćw , i r= x ⇒ S(r,r)
6 sty 20:23
RS:
W trójkącie ABC , gdzie |AC | = 2|AB | dane są B = (− 6,6) i C = (−10,−9). Wyznacz
współrzędne wierzchołka A , jeżeli leży on na prostej 3y+x=1 .
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
√(−10−x)2+(−9+ |
| x− |
| )2=2√(−6−x)2+(6+ |
| x− |
| )2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
dobrze to jest ?
tylko 2 po prawej stornie nie jest pod pierwiastekiem
6 sty 20:32
Eta:
Łatwiej ( dla obliczeń) tak:
k: x= −3y+1 to A(−3y+1, y)
|AC|2= 4|AB|2 podstaw i dokończ......
6 sty 20:39
RS:

Dane są współrzędne dwóch kolejnych wierzchołków kwadratu ABCD : A = (0,1),B = (2,3) . Wyznacz
współrzędne wierzchołka D , jeśli wiesz, że kwadrat jest zawarty w I i II ćwiartce układu
współrzędnych
Wyznaczyłem sobie proste ale co to dało ? Nie chcę wektorów.
6 sty 20:40
RS: ?
6 sty 20:55
RS: ?
6 sty 21:09
matyk: Policz długość boku
6 sty 21:14
RS:
AB=2√2
6 sty 21:15
RS: ?
6 sty 21:23
Piotr 10: AB
→+BC
→=AC
→
a
CB=−1
y
CB=−x+b
3=−2+b
b=5
y
CB=−x+5=5−x
C(x;5−x)
AB
→+BC
→=AC
→
Wstawić do i wyliczyć iks
Nie wiem czemu wektorów nie chcesz, one naprawdę pomagają w zadaniach
6 sty 21:25
RS:
20:40 nie chcę wektorów ! Chodzi mi o kontynuacje mojego pomysłu
6 sty 21:27
RS: ?
6 sty 21:33
RS: ?
6 sty 21:50
RS: ?
6 sty 22:01
RS:
up up ?
6 sty 22:15
Eta:
Jak chcesz "jechać z Sopotu do Gdańska przez Rzym" ... to jedź

Z wektorów .......... 2 minuty i po ptokach
6 sty 22:16
RS:
Nie umiem wektorów pomimo starań a zadanie muszę zrobić. Nie będę robił metodą której nie umiem
i pewny jej nie jestem .
6 sty 22:18
Eta:
Użyj "tabletu"
6 sty 22:20
RS:
Wolę użyć mózgu i prostego kalkulatora
6 sty 22:21
RS:
Czyli reasumując jak dokończyć to zadanie ?
6 sty 22:22
Eta:
1/ prosta AB: y= x+1 ⇒ jest nachylona do osi OX pod kątem 45o
zatem prosta DB ∥OX ⇒ DB: y= 3 to D(x,3)
i |AB|= |DB| ⇒ |AD|2= |DB|2 ⇒ wyznacz x=........
6 sty 22:28
RS:
Dziękuję.
6 sty 22:29
Eta:
6 sty 22:30
RS:
Eta będziesz jeszcze na forum ?
6 sty 22:33
RS:
Może ktoś dać jakieś zadanie z wektorami ?
6 sty 22:36