czworokąt
komik: Oblicz pole czworokąta wypukłego ABCD, w którym kąty wewnętrzne mają odpowiednio miary: α=90
β=75 γ=60 δ=135
a boki AB i AD mają długość 3 cm.
6 sty 19:29
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
6 sty 19:33
komik:

oznaczać kąt α na przeciwko wierzcholka A β na przeciwko B i tak dalej bo jeśli dam α przy
wierzchołku A β przy B to rysunek będzie inny. W pierwszym przypadku zadanie jest do
rozwiązania ale się komplikuje. który z rysunków jest dobry?
6 sty 19:58
sushi_ gg6397228:
zrób odcinek BD−−> policz jego długość
trojkat DBC−−> jakie ma kąty−−−> własności dla trójkąta .......
6 sty 20:00
komik: możesz odpowiedzieć na moje pytanie napisane pod rysunkiem?
6 sty 20:06
komik: ?
6 sty 20:09
sushi_ gg6397228:
To zalezy od autora zadania, co miał na myśli
standardowo daje się:
α w wierzchołku A, itd
bok a naprzeciw wierzchołka A
6 sty 20:11
komik: ok rozwiałeś(aś) moje wątpliwości dzieki
6 sty 20:14
komik:

jeszcze takie zadanko.Przekątne czworokąta ABCD mają długości 16cm i 21cm. Środki boków tego
czworokąta są wierzchołkami czworokąta KLMN. Oblicz obwód czworokąta KLMN.
6 sty 20:21
pigor: ... , niebieski rysunek masz dobry przy standardowych
oznaczeniach np. jak A A to α; itp. wtedy z warunków zadania
|BD|= 3
√2 i ΔBDC − prostokątny o kącie 90
o w D i 30
o w B,
wtedy
3
√2= |CD|
√3 /*p{3| ⇒ 3|CD|=3
√6 ⇒
|CD|= √6, zatem
PABCD= 123
2+
12*
√6 *3
√2=
92+
32√12=
4,5+3√3.
6 sty 20:25
5-latek: Zadanko to mozna tez latwo i przyjemnie rozwiaz korzystajac z twierdzenia i linii srodkowej
trojkata
6 sty 22:50