reguła de l'hospitala
Justyna: | | ((ln(x−1))' | |
lim1+= |
| |
| | (ctg(x−1))' | |
W odpowiedzi wychodzi wynik 0 mi niestety
∞
6 sty 19:09
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
6 sty 19:17
Justyna: | | 1x−1 | | 1 | | sin2x | |
=limx−>1+ |
| = |
| * |
| |
| | | | x−1 | | −1 | |
6 sty 19:30
sushi_ gg6397228:
jest zły argument dla sinusa,
w zadaniu masz "x−1", a w pochodnej dla sinusa masz "x"
6 sty 19:31
Justyna: Ehh te moje głupie błędy dzieki
6 sty 19:35
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
6 sty 19:36
Justyna: | | 0 | |
Znowu wychodzi symbol nieoznaczony |
| . Liczę dalej, tak ?  |
| | 0 | |
6 sty 19:37
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
6 sty 19:42
Justyna: Hmm wyszedł mi wynik 1, a w odpowiedzi jest 0
6 sty 19:45
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
6 sty 19:46
Justyna: | | (x−1)' | | −1 | |
limx−>1+ |
| = |
| |
| | (−x+1)' | | −1 | |
6 sty 19:48
sushi_ gg6397228:
u góry był sinus−−> i nagle się ulotnił ?
6 sty 19:56
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz porzadnie, jak wyszła pierwsza pochodna
6 sty 19:57
Justyna: Wyszło mi coś takiego:
lim..= 1x−1 * 2sin*(x−1)*cosx −1
6 sty 20:06
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz pierwsza pochodna
U−−> wtedy jest ładny ułamek
znowu cosinus ma zły argument
6 sty 20:09
Justyna: tam na górze powinien być cos(x−1)
6 sty 20:09
Justyna: Ok, cosinus poprawiony, co jest jeszcze źle
6 sty 20:11
Justyna: | | 1 | | 2sin(x−1)*cos(x−1) | |
lim..= |
| * |
| |
| | x−1 | | −1 | |
6 sty 20:12
sushi_ gg6397228:
nie policzylas pochodnej mianownika
6 sty 20:14
Justyna: | | 2sin(x−1)*cos(x−1) | |
Aha czyli lim...= |
| |
| | −1 | |
6 sty 20:23
sushi_ gg6397228:
zapis ułamka poprawny, tylko musi przed nim stać limes
6 sty 20:24
Justyna: Ahh, przepraszam Jakaś roztargniona dzisiaj jestem.
6 sty 20:25