Podaj przykład wielomianu stopnia 10
xxx: Podaj przykład wielomianu stopnia którego pierwiastkiem czterokrotnym jest liczba −5
(x−5)
2 (x−7)
3 ( x−1)
4
w(x) =5x
8 +3x
2 −1
x−5 = 0 x=7 x=1
x=5
x
6(x+5)
4
Czy ktoś mógłby mi szybko wytłumaczyć o co chodzi w tym zadaniu bo mam rozwiązane a nie wiem
jak to zrobić

z góry dziękuję
6 sty 19:09
PW: Trzeba przeczytać definicję pierwiastka wielokrotnego.
Liczba −5 jest pierwiastkiem 4−krotnym wielomianu W, gdy
W(x) = (x+5)4Q(x),
przy czym wielomian Q nie ma pierwiastka −5. Wystarczy wziąć dowolny Q, który nie ma
pierwiastka −5 i jest odpowiedniego stopnia, w tym wypadku musi to być wielomian stopnia 6
(bo 4+6 = 10)
Przykładowa odpowiedź;
W(x) = (x+5)4(x−3)6.
Oczywiście ten podany przez Ciebie w odpowiedzi też jest dobry. Napisy pośrodku (pomiędzy
poleceniem a odpowiedzią są mało sensowne (nie mają nic wspólnego z rozwiązaniem − pierwszy
wielomian jest stopnia 9, drugi stopnia 8, dalej są jakieś iksy, które bez komentarza nic nie
znaczą).
6 sty 19:41