Znajdź liczby parzyste dwucyfrowe.
martin: Ile jest wszystkich liczb parzystych dwucyfrowych?
Chodzi tu oczywiście o rozwiązanie matematyczne nie "palcowe"

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam
6 sty 18:43
Kamix: Można to za pomocą ciągów:
a1=10
r=2
an=98
Podstawiam pod ogólny wzór ciągu arytmetycznego:
an=a1+(n−1)r
98=10+(n−1)2
98=10+2n−2
98=2n+8
−2n=−90
n=45
Odp. Jest 45 takich liczb
6 sty 18:45
martin: Zgadzam się z tobą, looknij sobie na to zadanie:
http://zadane.pl/zadanie/395740
Co prawda nie uważam tej strony za guru
matematyczne, ale zazwyczaj dobrze rozwiązują zadania. A tam takie dziwy.
6 sty 18:48
Kamix: Tam też raczej jest ok, tylko, że tam pytają o liczby DWUCYFROWE, których faktycznie jest 90, a
Tobie chodzi o liczby PARZYSTE DWUCYFROWE, a tych jest już 45 ; )
6 sty 18:51
martin: Nie do końca, wczytaj się jeszcze raz. Ja robię to samo zadanie.
6 sty 18:54
PW: A ja bym wolał "na palcach". To bardzo dobra i wcale nie nienaukowa metoda, stąd się wziął
system dziesiętny liczenia (gdybyśmy mieli po cztery palce, to zasuwalibyśmy w ósemkowym).
Każda para kolejnych liczb naturalnych to jedna parzysta i jedna nieparzysta. Par liczb od 10
do 99 jest 45, a więc mamy 45 liczb parzystych w podanym przedziale
6 sty 18:56
martin: Uznam, że zadane.pl ma źle ; )
6 sty 18:58
Mila:
XX− liczba dwucyfrowa
9*5=45
pierwsza cyfra może być wybrana ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} na 9 sposobów
druga cyfra może być wybrana ze zbioru {0,2,4,6,8} na 5 sposobów.
6 sty 19:04