Elementy kombinatoryki
Kamix: Witam! Męczę się z kombinatoryką i niektóre zadania tak banalnie brzmią, a nie potrafię ich
rozwiązać, oto jedno z nich:
Siedmiu biznesmenów na spotkaniu przywitało się uściskiem dłoni i wymieniło wizytówkami. Ile
było uścisków dłoni? Ile wizytówek zostało wręczonych?
Widzę tutaj wariację bez powtórzeń, ale widzę, też, że nie tędy droga, bo korzystając z
wariacji bez powtórzeń, wynikałoby, że będzie 7! uścisków dłoni, a powinno ich być 21....
Proszę o pomoc i wytłumaczenie w jaki sposób radzić sobie z podobnymi zadaniami...
6 sty 18:42
bezendu:
n−liczba biznesmenów
x−liczba uścisków dłoni
n(n−1)=y
y−liczba wizytówek
n−liczba biznesmenów
7(7−1)=y
y=42
6 sty 18:50
Kamix: Interesuje mnie, skąd wykoncypowałeś wzór:
6 sty 18:54
martin: Ten wzór jest z geometrii i liczby przekątnych i boków w wielokącie
6 sty 18:56
bezendu:
Jeden uścisk jest wspólny dla dwóch biznesmenów.
6 sty 18:56
martin: n to liczba kątów właśnie (w tym przypadku biznesmenów)
6 sty 18:57
Piotr 10: martin na pewno ?
6 sty 18:57
Piotr 10: Niech bok n=4
A więc kwadrat ma 6 przekątnych fajnie
6 sty 18:58
bezendu:
6 sty 18:58
martin: Jest to wzór na sumę przekątnych i boków w wielokącie, właśnie do tego typu zadań. Czyż nie?
6 sty 19:01
Piotr 10: Chyba bardziej chodzi Ci o wzór
6 sty 19:01
bezendu:
@Kamix rozumiesz ?
6 sty 22:46
Saizou :
załóżmy że mamy n biznesmenów, każdy przywita się z n−1 biznesmenem, bo sam ze sobą to dość
trudno, ale np. biznesmen A wita się z biznesmenem B i na odwrót, czyli policzylibyśmy 2 razy
za dużo uścisków, zatem
6 sty 22:50
bezendu:
6 sty 22:51