matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Paula:
Na mapie w skali 1:2500 pewien teren ma kształt prostokąta o wymiarach 64mm x 48mm. Jaka jest rzeczywista powierzchnia tego terenu?
6 sty 18:23
morfik:
(64x48x2500
2
)mm
2
6 sty 18:55
pigor:
..., np. tak : ze skali wynika, że k=
1
25
− skala podobieństwa w metrach , więc jeśli
x [m
2
]= ?
− szukane
pole
w terenie w m
2
,
0,064*0,048
1
to
=
⇔ x= 64*48*25
2
*10
−6
m
2
⇔
x
25
2
⇔
1920000*10
−6
m
2
=
1,92 m
2
mały ten prostokąt w terenie .
6 sty 19:31