Trygonometria
krezz: Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie mam pojęcia co mam zrobić

Cos(3x)+
√3*sin(3x)>−
√2
6 sty 18:18
krezz: Ma ktoś jakiś pomysł

Błagam o pomoc
6 sty 18:24
krezz: Bardzo Was proszę bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
6 sty 18:30
ICSP: Podziel przez 2
| | 1 | | √3 | |
Potem zauważ, ze |
| = cos60 oraz |
| = sin60 |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 18:38
krezz: Tylko co mi to da
6 sty 18:46
ICSP: Napisz co dostałeś/dostałaś
6 sty 18:47
krezz: Już trochę to rozwinąłem, więc mam
| cos2xcosx−sin2xsinx | | √2 | |
| +√32sin2xcosx+cos2xsinx>− |
| |
| 2 | | 2 | |
6 sty 18:50
pigor: ..., no to może ci zacznę np. tak :
cos(3x)+√3sin(3x) > −√2 /:2 ⇔
12cos3x+
12√3sin3x > −
12√2 ⇔
sin
π6cos3x+cos
π6sin3x > −
12√2 ⇔
sin(3x+π3) > −12√2 ⇔
⇔ no to tyle ,teraz możesz np. graficznie: sporządzić wykres funkcji y=cos3x
przesunięty o wektor [−
π3,0} ; znaleźć punkty przecięcia z prostą y=−
12√3
i odczytać przedziały nad tą prostą, albo analitycznie ,także jak tam was uczyli

. ...
6 sty 18:51
pigor: ..., o

już coś masz, to ja znikam . ...
6 sty 18:53
krezz: @Pigor Dziękuję to o wiele szybsze
6 sty 18:54
krezz: Ok mam już rysunek tylko nie wiem dla jakich wartości po przekształceniu wykres przyjmuje
6 sty 19:04