.
Piotr 10: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c liczby te są pierwiastkami wielomianu
W(x)=x3 − (a+b+c)*x2+(ab+bc+ac)*x −abc
Jakbym skorzystał tutaj ze wzorów Viete'a dla równania trzeciego stopnia to by było dobrze?
x1+x2+x3=a+b+c
x1*x2+x1*x3+x2*x3=ab+bc+ac
x1*x2*x3=abc
?
6 sty 18:11
zombi: W(x) = (x−a)(x−b)(x−c) wymnóż, uporządkuj i masz.
6 sty 18:14
Piotr 10: Ja wiem, że tak można. Ale czy powyższy sposób by przeszedł ?
6 sty 18:14
Piotr 10: ?
6 sty 18:26
Piotr 10: ?
6 sty 19:51
Piotr 10:
6 sty 20:27
Lorak: Jak dla mnie nie możesz użyć wzorów Viete'a, bo dopiero masz wykazać, że a,b,c są
pierwiastkami.
Ale może niech też ktoś inny się wypowie
6 sty 20:27
Piotr 10: A możesz chociaż Ty zerknąć na moje inne posty jak możesz?
6 sty 20:29
Eta:
Warunek: W(x)= (x−a)(x−b)(x−c)
wymnóż uporządkuj i .........
6 sty 20:33
Lorak: Eta, a co z tymi wzorami Viete'a?
Przejdzie to, czy nie bardzo?
6 sty 20:43
Piotr 10: Wiem, że tak można. Pytanie moje było do czegoś innego. Pytam się czy za pomocą wzorów Viete'a
można to uzasadnić, tak jak wyżej to napisałem
6 sty 20:44
zombi: Moim zdaniem trzeba by pokazać, że te twoje pierwiastki {x1,x2,x3} = {a,b,c}
6 sty 20:44
Lorak: Piotr, widziałem zadania, które dodałeś.
To z ciągiem liczb trudne, nie mam pomysłu.
6 sty 20:51
Piotr 10: Dzięki przynajmniej za zainteresowanie
6 sty 20:54
Saizou : mnie osobiście wzory Viete'a tutaj nie przekonują
6 sty 22:52