3.54 Krysicki, Włodarski, Szeregi liczbowe
Cezary: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykłady, będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
(nad ∑ jest +
∞, a pod n=1)
http://img35.imageshack.us/img35/6540/wqw9.png − link do(prt sc) przykładu
6 sty 18:03
Krzysiek: a polecenie? zbadać zbieżność szeregu? skorzystaj z kryterium d'Alemberta (praktycznie zawsze z
niego korzystasz gdy w przykładzie masz silnie)
6 sty 18:12
zombi: Taaak zabadaj zbieżność, bo teraz spojrzałem.
6 sty 18:22
Cezary: Przepraszam, polecenie to "zbadaj zbieżność szeregu".W odpowiedziach jest że szereg powinien
być zbieżny. Próbowałem z d'Alemberta ale mi nie wychodzi próbuje kombinuje, ale coś chyba
robię źle(to moje początki z szeregami)
6 sty 18:23
zombi: | an+1 | | n!(n+4)!3n+1 | | (2n)! | |
| = |
| * |
| = ... |
| an | | (2n+2)! | | (n−1)!(n+3)!3n | |
6 sty 18:26
Cezary: O dziekuje za pomoc ale napewno bedzie (2n+2)! w mianowniku? Przepraszam ale nie wiem jak to
pozniej ugryźć, robiłem na zajęciach tylko jeden przykład z dAlemberta i nie mam pojecia jakim
sposobem sie to skraca
6 sty 19:18
Cezary: Gdyby ktos jeszcze mogł to rozwinąć albo mnie nakierować to proszę o pomoc
7 sty 08:07