.
Piotr 10: Ze skończonego ciągu kolejnych liczb naturalnych nieparzystych 1,3,5,.....,2n−1 wybieramy kilka
kolejnych liczb końcowych, których suma wynosi 120. Różnica kwadratów największej i
najmniejszej z wybranych liczb jest równa 360. Znajdź wybrane liczby.
Od czego zacząć ?
a2−b2=360
(a−b)(a+b)=360
I tutaj jakoś kombinować wpierw?
6 sty 18:00
matyk: Wykorzystaj drugą informację także
6 sty 18:21
Piotr 10: No właśnie coś ciężko, ''kilka kolejnych liczb końcowych'' i za bardzo tego ruszyć nie mogę
6 sty 18:24
PW:
k kolejnych liczb końcowych to (patrząc od tyłu)
2n−1, 2n−2, 2n−3, ... (i kończymy na ...)
6 sty 18:27
Piotr 10: No dobra
2n−1+2n−2+2n−3+.....=120
(2n−1)2 − (?)=360
6 sty 19:17
Piotr 10: Albo chyba wiem
Zliczyć sumę 2n−1, 2n−2, 2n−3 ..
to ciąg o różnicy −1
Sk=.. tak ?
6 sty 19:19
Piotr 10: Pomoże ktoś ?
6 sty 19:51
Piotr 10: ?
6 sty 20:03
Piotr 10: 
?
6 sty 20:21
Mila:
Liczby:
1,3,5,7,9,...2n−1 tworza c. arytmetyczny o różnicy r=2, ciąg rosnący
| | 1+2n−1 | |
Sn= |
| *n suma wszystkich wyrazów, masz n wyrazów |
| | 2 | |
S
n=n
2
S
k− suma k początkowych wyrazów , k<n
S
n−S
k=120⇔n
2−k
2=120
Suma wyrazów: a
k+1,a
k+2,...a
n jest równa 120
Najmniejszy wyraz ma numer {k+1}
a
k+1=2*(k+1)−1=2k+1
Drugi warunek:
(2n−1)
2−(2k+1)
2=360
stąd ( rozwiąż, korzystaj z wzorów skróconego mnożenia )
k=13
n=17
Masz 17 wszystkich wyrazów,
Zsumowano wyrazy: a
14,a
15,a
16,a
17
czyli:
2*14−1=27, 29,31,33
Spr.
27+29+31+33=120
33
2−27
2=(33−27)*(33+27)=6*60=360
7 sty 16:38
Piotr 10: Dziękuję bardzo
7 sty 17:54
Mila:
Skąd to zadanie?
7 sty 18:09
Piotr 10: Od pani ze szkoły, z powtórzenia do matury
7 sty 18:11
Mila:
Można to zadanie rozwiązywać "na piechotę".
1) Sumujesz dwie ostatnie liczby i sprawdzasz warunek z różnicą kwadratów.
2) Sumujesz 3 ostatnie liczby i sprawdzasz warunek z różnicą kwadratów.
itd
zobacz tym sposobem
7 sty 18:22
Piotr 10: Na razie analizuje Twoje rozwiązanie pierwsze

. Jeszcze mam jedno zadanie, którego za bardzo
też nie wiem jak zrobić
7 sty 18:24
Mila:
Napisz, teraz nie rozwiążę, bo zaraz mam gosci. Później.
7 sty 18:31
Piotr 10: Końcami odcinka są punkty A(−1;−2) i B(3;6). Odcinek CD jest obrazem odcinka AB zarówno w
jednokładności o środku S
1(−5;2) jak i w jednokładności o środku w punkcie S
2=(3;2). Oblicz
współrzędne końców odcinka CD i skalę jednokładności o środku w punkcie S
2.
Te wydaję się łatwiejsze od poprzedniego, ogólnie rozumiem jednokładność. Ale tutaj jakoś nie
mogę, próbowałem układ równań ale nie za ciekawie później było. Ok poczekam
7 sty 18:34
matyk: Dobry rysunek zrób
7 sty 18:37
Piotr 10: Spoko
matyk już prawie te zadanie z ciągiem zrozumiałem, a potem jeszcze trapezik z
wczoraj co mi pomagałeś i dopiero to zadanko
7 sty 18:39
Piotr 10: Mila a tutaj '' Suma wyrazów: ak+1,ak+2,...an jest równa 120'' nie powinno być na
końcu a2n−1 ?
7 sty 18:42
Mila:
2n−1 to jest wartość n−tego wyrazu a nie indeks.
7 sty 18:47
Piotr 10: OK. Dziękuję
7 sty 18:50
Piotr 10: Mila to pomożesz z tym zdaniem z postu 7 sty 18:34 ?
Takie coś napisałem
S1C→=k1*S1A→
S1D→=k1*S1B→
S2C→=k2*S2A→
S2D→=k2*S2B→
8 sty 18:31
Mila:
Za godzinę.
8 sty 18:37
Piotr 10: Ok, to idę robić inne zadanka
8 sty 18:44
Mila:

S
1 jest środkiem jednokładności o skali dodatniej
C=J
k1(A)
D=J
k1(B) i k1>0 stąd
S1C→=k1*SA→ i S1D→=k1*SB→
pierwsze dobrze
Drugie tak:
Dla s
2 i k2<0 mamy tak
C=J
k1(B)
D=J
k1(A)
S1C→=k2*SB→ i S1D→=k2*SA→
II sposób
Współrzędne punktu C możesz łatwo znaleźć jako punkt przecięcia prostych
x=3 i prostej SA, wtedy będziesz miał skalę i dodatnią i ujemną
Prosta SA: y=−x−3
C=(3,−6)
dokończ
8 sty 19:56
Mila:
Ma być
C=Jk2(B)
D=Jk2(A)
Kopiowałam i nie zmieniłam indeksów.
8 sty 19:58
Piotr 10: Ok. Dziękuję
8 sty 20:13