Jaką długość ma szósta krawędź czworościanu i jaką ma objętość?
Adrian: Pięć krawędzi czworościanu ma długość 1. Wtedy:
A)szósta krawędź tego czworościanu ma długość mniejszą od 2 ;
B)szósta krawędź tego czworościanu ma długość mniejszą od
√3
| | 1 | |
C)objętość tego czworościanu jest nie większa od |
| |
| | 4 | |
| | √2 | |
D)objętość tego czworościanu jest większa od |
| |
| | 12 | |
Może być więcej niż jedna poprawna odpowiedź
6 sty 17:37
Adrian: UP
6 sty 21:20
Panko: Weź dwa Δ równoboczne, o wspólnej podstawie. i podnieś jeden z płaszczyzny kręcąc
wokół tej wspólnej krawędzi.
Jak na tych zawiasach rozłożysz na płaszczyznę ten szkielet ( niepełny) to dostaniesz
romb o boku 1 i krótszej przekątnej= 1.
Wtedy dłuższa przekątna x to kres górny długości szóstej krawędzi
Czyli x< 2* {3}/2 czyli x<√3 czyli b)
d) jest fałszywe bo objętość może być dowolnie mała
c) V=(1/3)* ( √3/4)* H = √3/12 *H
Maksymalna wartość H osiągana jest, gdy te dwie ściany Δ równobocznych będą do
siebie ⊥
Wtedy H= √3/2
Czyli V≤√3/12 *√3/2 ⇒V≤1/8
6 sty 23:49