proszę o pomoc...jakieś wskazówki, podpowiedzi !
Dziękuje z góry ... za wszelką pomoc
1) Cenę pewnego produktu podnoszono dwukrotnie. Pierwsza podwyżka była o 20% druga o 30%.
Obecna cena wynosiła 252zł. Ten sam produkt w drugim sklepie najpierw podrożał o 15%, a
następnie cenę obniżono o 20% i jego nowa cena to 276 zł. Który sklep sprzedawał ten produkt
taniej przed zmianami cen i o ile procent?
2) Liczba uczniów w klasie na koniec roku była mniejsza o 5% od liczby uczniów na początku
roku. Natomiast liczba dziewcząt w klasie wzrosła z 40% na początku roku do 50% wszystkich
uczniów na koniec roku.Jak zmieniła się liczba dziewcząt na koniec roku w stosunku do lioczby
dziecząt na początku roku szkolnego?
3) Cenę pewnego towaru obniżono dwukrotnie,raz o 10%, drugi raz o 15%. O ile procent należy
podnieść cenę towaru, aby wróciła ona do wielkości sprzed obniżek.?
4) Obwodowa Komisja Wyborcza w pewnym okręgu ogłosiła wyniki wyborów. Głosowało 913045 osób.
Na partię A oddano 623045 głosów, a na partię B 215500 głosów. Ile procent głosów uzyskała
partia A i B? O ile punktów procentowych wynik partii A jest lepszy od wyniku partii B? O ile
% głosów więcej uzyskała partia A niż partia B?
zrobiłam zadanie 4 więc oprócz tego ; )
| 161,53 | |
*100%= 53,84% ceny y,więc odp.pierwszy sklep sprzedawał o 46,16% taniej | |
| 300 |
| 23,5 | 235 | 47 | |||
*100%= | *100%= | *100%≈30,72% | |||
| 76,5 | 765 | 153 |
a możesz mi pomóc w tym 3.? bo nie potrafię tego zrobić .... proszę
nie wiedziałam , że to 3
dziękuje bardzo