proszę o pomoc
małami: Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty:
1) A=(1,−2,0) , B=(1,2,−1) , C=(1,5,−1)
2) A=(1,2,−3) , B=(1,−2,1) , C=(1,3,−2)
wynikami powinny być : 1) x1−x2−2=0 , 2) x1−1=0
6 sty 16:48
Janek191:
1)
→
AB = [ 0, 4 , − 1]
→
AC = [ 0, 7, − 1 ]
Równanie płaszczyzny
i x − 1 y + 2 z I
det I 0 4 − 1 I = 0
I 0 7 − 1 I
czyli 3*( x − 1) = 0
3 x − 3 = 0
=========
2)
A = ( 1, 2, − 3)
B = ( 1 , − 2, 1 )
C = ( 1 , 3, − 2)
→
AB = [ 0 , − 4, 4 ]
→
AC = [ 0, 1 , 1 ]
Równanie płaszczyzny
I x − 1 y − 2 z + 3 I
det I 0 − 4 4 I = 0
I 0 1 1 I
− 4( x − 1) − 4*( x − 1) = 0
− 8 x + 8 = 0 / : ( − 8)
x − 1 = 0
=========
Zamiast ( x1, x2,x3 ) mamy ( x , y , z )
6 sty 17:07
pigor: ...,Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty:
1)
A=(1,−2,0) , B=(1,2,−1) , C=(1,5,−1) 2) A=(1,2,−3) , B=(1,−2,1) , C=(1,3,−2).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. 1)
bezpośrednio z takiego iloczynu mieszanego − równania wyznacznikowego :
| x−1 y+2 z−0 |
| 1−1 2+2 −1−0 | = 0 ⇔ −(x−1)*4−(y+2)*0+0*7*z −z*4*0+(x−1)*7+0*(y+2)= 0 ⇔
| 1−1 5+2 −1−0 |
⇔ −4x+4+7x−7= 0 ⇔ 3x−3= 0 ⇔
x−1=0 − szukane
równanie płaszczyzny . ...
6 sty 17:30