Ułóż równanie kwadratowe tak, aby:
chochelka: iloczyn rozwiązań równania był równy 4 i suma odwrotności kwadratów tych rozwiązań wynosiła 2
6 sty 16:43
pigor: ..., no to np. tak :szukam równania
ax2+bx+c=0 i a≠0 ⇔
⇔ x
2−(−
bax+
ca=0 ⇔ x
2−(x
1+x
2)x+x
1x
2=0 i
x1x2= z treści zad. ⇔
⇔ (*)
x2−(x1+x2)x+4= 0 − szukane równanie ,
| | 1 | | 1 | |
no to z treści zadania i wzorów Viete'a : x1x2=4 i |
| + |
| = 2 ⇔ |
| | x12 | | x22 | |
| | x22+x12 | | x22+x12 | |
⇔ x1x2=4 i |
| = 2 ⇒ |
| = 2 /*16 ⇔ |
| | x12x22 | | 42 | |
⇔ x
22+2x
1x
2+x
12−2*4= 32 ⇔ (x
1+x
2)
2= 40 ⇔
|x1+x2|= 2√10, stąd
i z (*)
x2+2√10 x+4=0 v
x2−2√10 x+4=0 − szukane
równania. ...
6 sty 17:08
chochelka: dziękuję
7 sty 17:06