prawdopodobienstwo
zadanie: Jaś i Małgosia umówili się między 16:00 a 17:00 pod pomnikiem Fredry. Osoba, która przyjdzie
pierwsza, czeka na drugą 20 minut. Jaka jest szansa, że dojdzie do spotkania?
to chyba jest prawdopodobienstwo geometryczne?
moglbym prosic o pomoc
6 sty 16:31
Krzysiek: tak to jest prawdopodobbieństwo geometryczne,
prawdopodobieństwo,że się spotkają
to będzie A={(x,y)

x−y|<20}
Ω={(x,y);x,y∊[0,60]}
i liczysz odpowiednie pola.
6 sty 16:40
Krzysiek: A={(x,y) ; |x−y|<20} ...
6 sty 16:40
zadanie: no wlasnie tylko ja tego nie rozumiem jak te pola obliczyc?
jak to w ogole wyglada?
6 sty 17:20
zadanie: ?
6 sty 18:59
zadanie: jak obliczyc te pola?
6 sty 19:33
Krzysiek: Ω to kwadrat o boku 60.
czyli |Ω|=3600
rozpisz zbiór A i oblicz odpowiednie pole
6 sty 19:34
Panko:
6 sty 19:39
Mila:

A− J. i M. spotkaja się
|x−y|<20⇔
x−y>−20 i x−y<20⇔
y≥x−20 i y≤x+20
|Ω|=60*60
|A|=3600−.... licz
6 sty 19:42
zadanie: | | 1 | |
IAI=3600−2* |
| *40*40=3600−1600=2000 |
| | 2 | |
dobrze?
6 sty 20:01
Mila:
Tak.
Zastanów się, czy nie można inaczej, gdy zamienimy jednostki czasu.
Wtedy rysunek może łatwiej?
6 sty 20:05
zadanie: no to wtedy IΩI=1*1=1
a moze byc Ix−yI≤20 ?
6 sty 20:11
zadanie: ?
6 sty 20:34
Mila:
Jeśli |Ω|=1, to
W moim wpisie 19:42 też ma być |x−y|≤20. Tak mi się wydaje.
Powinieneś to mieć na ćwiczeniach. Zwróć na to uwagę.
6 sty 20:37
zadanie: dziekuje
6 sty 20:45
Mila:
6 sty 20:47
zadanie: a jeszcze mam pytanie
kiedy mam wiedziec, ze chodzi o prawdopodobienstwo geometryczne?
6 sty 20:48
zadanie: ?
6 sty 21:02
6 sty 21:37
zadanie: dziekuje
6 sty 22:18