rozwiąż układ równań
tentegotamego:
|x| − y=1
x2 + (y+1)2=8
6 sty 16:19
Radek:
|x|−y=1
dla x≥0
x−y=1
y=x−1
podstawiasz do drugiego
x<0
−x−y=1
y=−x−1 i podstawiasz
6 sty 16:21
pigor: ..., lub ponieważ
x2= |x|2 z własności w.bezw.. liczby, to np. tak :
|x|−y=1 i x2+(y+1)2=8 ⇔ (*)
|x|=y+1 i y+1 ≥0 i (y+1)
2+(y+1)
2= 8 ⇒
⇒ (**)
y ≥ −1 i 2(y+1)
2=8 ⇔ (y+1)
2=4 ⇔ |y+1|=2 ⇔ y+1= −2 v y+1= 2 ⇔
⇔ y= −3 nie spełnia (**) v
y= 3 stąd i z (*)
y=1 i |x|=2 ⇔
⇔
(x,y)=(−2,1) v
(x,y)=(2,1) − szukane rozwiązania (dwa) danego układu.
6 sty 16:46