Wyznacz parametry b i c.
on: Największa wartość funkcja f(x)= osiąga dla argumentu x= −2 i jest nią liczba 12. Wyznacz
parametry b oraz c.
6 sty 15:46
sushi_ gg6397228:
zapisz f. w postaci kanonicznej
"p" i "q" masz podane
6 sty 15:48
on: tam powinno być: f(x)=−3x2+bx+c
6 sty 15:51
sushi_ gg6397228:
tak samo liczysz, jak podałem wcześniej
a=−3
6 sty 15:54
Janek191:
a = − 3
p = − 2
q = 12
więc
f(x) = a*( x − p)2 + q = − 3*( x +2)2 + 12 = −3*(x2 + 4x + 4) + 12 = − 3x2 −12x −12 +12 =
= − 3 x2 − 12x
zatem b = − 18, c = 0
====================
6 sty 16:03
Janek191:
Powinno być

b = − 12 , c = 0
6 sty 16:03
on: dziękuję!
6 sty 18:22