k
Radek:
Matyk
i trzeba obliczyć P(A\B)
kropka to część wspólna
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
6 sty 15:44
Radek:
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
?
6 sty 15:53
matyk: Jest ok.
6 sty 15:56
Radek:
P(A∩B)
P(A∪B)=P(A\B)+P(B\A)−P(A∩B)
| | 7 | |
P(A∩B)=− |
| i źle ale czemu? |
| | 40 | |
6 sty 16:06
Radek: ?
6 sty 16:10
Mila:
Zbiory:
A\B, A∩B,B\A są rozłączne i w sumie dają AUB. ( zasady jak w obliczaniu pola figur)
P(AUB)=P(A\B)+P( A∩B)+P(B\A )⇔
| | 35 | | 20 | | 8 | |
P( A∩B)= |
| − |
| − |
| |
| | 40 | | 40 | | 40 | |
6 sty 16:16
Radek:
A skąd wiadomo, że są rozłączne ? Czyli mój rysunek jest zły ?
6 sty 16:17
matyk: Rysunek jest ok.
6 sty 16:18
Radek:
To czemu zapis jest niepoprawny ?
6 sty 16:19
Radek:
w poście 16:06 zapisywałem
P(A∪B)=P(A\B)+P(B\A)−P(A∩B) i było ok a teraz jest źle ?
6 sty 16:28
Mila:
Radek, ma być zapisane, jak Ci podałam 16:16
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
albo
P(AUB)=P(A\B)+P( A∩B)+P(B\A )
6 sty 16:32
Radek: To czemu zapis 16:06 jest poprawny i zadanie wyszło ?
6 sty 16:33
Radek:
Ale z mojego rysunku wynika inaczej ?
6 sty 16:40
Mila:
!6:06 masz ujemne prawdopodobieństwo a to jest błąd! Nic nie wyszło dobrze.
6 sty 16:41
Radek:

Właśnie wiem, że jest błąd bo wyszło ujemne
kropka oznacza iloczyn
A∪B=P(A)+P(B)−P(A∩B) prawda czy nie ?
6 sty 16:43
Radek:
Już rozumiem
6 sty 16:49