Które z wyrazów ciągu (an) są równe zeru?
margaret: Które wyrazy ciągu (an) są równe zeru, jeśli:
| | (n+2) (n2−9) (7−n) | |
a) an= |
| |
| | 2n−6 | |
| | (5−n) (n2−4) (n+3) | |
b) an= |
| |
| | 2n−4 | |
Bardzo proszę o rozwiązanie, będę wdzięczna. Z góry dziękuje
6 sty 15:41
sushi_ gg6397228:
wskazówka
załozenia: mianownik ≠0
licznik=0
i jedziesz z koksem
6 sty 15:45
Janek191:
I jeszcze n ∊ N+
6 sty 16:12
margaret: czyli ma być tak:
a)
2n−6≠0 n+2+=0 (n−3) ∨ (n+3) =0 7−n=0
2n=6 /:2 n=−2 n=3 ∨ n=−3
n=−7
n= 3 n∊N+
b)
2n−4≠0 5−n=0 (n−2) ∨ (n+2) =0 n+3=0
2n=4 /:2 n=−5 n=2 ∨ n=−2
n=−3
n=2 n∊N+
Dobrze?
6 sty 16:30
sushi_ gg6397228:
jakie sa odpowiedzi, bo ich nie widac
6 sty 16:31
margaret:
a)
2n−6≠0
2n=6 /:2
n= 3 n∊N+
n+2+=0
n=−2
(n−3) ∨ (n+3) =0
n=3 ∨ n=−3
7−n=0
n=−7
b)
2n−4≠0
2n=4 /:2
n=2 n∊N+
5−n=0
n=−5
(n−2) ∨ (n+2) =0
n=2 ∨ n=−2
n+3=0
n=−3
6 sty 16:38
margaret: czyli w przykładzie
a) 3 wyraz ciągu będzie miał wartość zero
b) 2 wyraz
6 sty 16:42
Janek191:
Źle

1) n = 7 , bo n = 3 nie może być
Odp. a
7
2)
n = 5, bo n = 2 nie może być
Odp. a
5
6 sty 16:46