.
Piotr 10: FIZYKA
http://cke.edu.pl/images/stories/Arkusze_matura_09/fizyka_pr.pdf
Mam pytanie odnośnie zadania 4.5
Nie wychodzą mi wyniki takie same jak w kluczu
Przy oświetleniu fotorezystora ( E=600 lx) wychodzi mi dobrze
Szeregowo R
z=2,5 kΩ
Równolegle R
z=0,4 kΩ
Jednak przy oświetleniu fotorezystora (E=10 lx ) źle mi wychodzi. Sprawdzałem już z 10 razy i
to samo.
Przy takim oświetleniu R=10 kΩ
Szeregowo :R
z=2kΩ+10 kΩ=12 kΩ
Równolegle podobnie
| | 10V | |
Nie wiem gdzie błąd popełniam. Z rysunku przecież R= |
| =10kΩ |
| | 0,001 | |
6 sty 15:32
Maslanek: fotorezystor, którego opór zmienia się w granicach
od 500 Ω do 2 kΩ w zależności od natężenia oświetlenia, możemy połączyć ze sobą
szeregowo lub równolegle
Może tu jest klucz do sukcesu. Najwiekszy opór to 2kΩ.
6 sty 15:39
Piotr 10: No ale z obliczeń co innego wychodzi mi
6 sty 15:43
Maslanek: Ale obliczenia to jedna strona, treść druga.

Czytamy polecenia
6 sty 15:44
Maslanek: Wykres jest podany do 10V. Kto wie, czy przy 12V charakterystyka się nie zmienia

Trochę jak ze zmianą pojemności kondensatorów w zależności od temperatury
6 sty 15:45
Piotr 10: Możesz to bardziej wytłumaczyć, bo nie rozumiem
6 sty 15:48
Maslanek: Treść czytaj... Opór maksymalny to 2kΩ. Tak jest napisane, bierzemy to na pewniaka...
6 sty 15:49
Maslanek: Szczególnie, że z obliczeniem wynika większy
6 sty 15:49
Piotr 10: Dobra, ok. Czyli tak Wyszedł mi z rysunku R=10 kΩ
Ale wiem, że opór tego fotorezystora jest w przedziale <500;2 kΩ>
więc biorę ten 2 kΩ tak?
6 sty 15:52
Piotr 10: ?
6 sty 15:56