wyrażenia wymierne
duo: Dwaj tynkarze pracując razem,otynkują ścianę w ciągu 3 godzin. gdyby pierwszy z nich tynkował
ścianę przez 1 godzinę, a po nim drugi przez 6 godzin, to otynkowaliby 3/4 powierzchni ściany.
W ciągu ilu godzin każdy z nich może otynkować tę ścianę samodzielnie?
Bardzo proszę o pomoc.Będę wdzięczna.
6 sty 15:30
pigor: ..., z warunków zadania masz np....

taki układ równań :
1x+1y= 13 i 1*1x+6*1y= 34*1 ⇔
⇔
1x+
1y=
13 i
1x+6*
1y=
34 /− stronami ⇔
⇔ 5*
1y=
912−
412 i
1x=
13−
1y ⇔
⇔
1y=
112 i
1x=
412−
112=
312=
14 ⇔
⇔
x=4 h i
y=12 h − szukana [c[liczba godzin] samodzielnej pracy
pierwszego i drugiego tynkarza odpowiednio . ...
6 sty 15:51
duo: Dziekuję Ci bardzo.Rozjaśniło mi się bardzo.Pozdrawiam.
6 sty 16:11
duo:
6 sty 16:11