PW: Osobno policzyć te, które mają dokładnie dwie ósemki i osobno te, które mają dokładnie trzy
ósemki.
A − zbiór liczb czterocyfrowych z dwiema ósemkami w zapisie dziesiętnym
Najpierw wybieramy dwa miejsca spośród czterech, na których będą ósemki, można to uczynić na
sposobów. Następnie na pozostałych 2 miejscach ustawiamy dowolne cyfry oprócz ósemki − można to
zrobić na 9
2 sposobów (dwuelementowe wariacje z powtórzeniami o wartościach ze zbioru
{0,1,2,3,4,5,6,7,9}. Tak więc można utworzyć
czterocyfrowych ciągów, w których występują dokładnie dwie ósemki. W ten sposób policzyliśmy
jednak ciągi rozpoczynające się zerem, których nie można traktować jako model liczby
czterocyfrowej. Ciągów takich jest
| | | |
(pierwszą cyfrę 0 można wybrać na jeden sposób, miejsca na dwie ósemki na | sposoby, |
| | |
cyfrę stojącą na pozostałym wolnym miejscu na 9 sposobów.
Różnica (1)−(2) daje liczbę czterocyfrowych liczb z dwiema ósemkami:
|A| = 6•81 − 3•9 = 3•9(2•9 − 1) = 27•17.
Podobnie policzymy |B| − liczbę czterocyfrowych liczb z trzema ósemkami.