Szereg potęgowy - badanie obszaru zbiezności
kuba1c: Szereg potęgowy − badanie obszaru zbiezności
Witam!
Prosiłbym o pomoc w badaniu obszaru zbieżności takiego szeregu
∑ [n! (x+3)n}]/(nn)
6 sty 15:13
Krzysiek: skorzystaj z kryterium d'Alemberta
6 sty 15:15
kuba1c: Najpierw liczyłem obszar zbieznosci.
Podstawiłem za t = x + 3
r = e
x (−e −3, e −3).
Tylko co jak na przykład dla x =−e−3 dostaje z d'Alamberta −1?
6 sty 15:23
Krzysiek: dla x=−e−3, x=e−3
skorzystaj ze wzoru Stirlinga do zbadania zbieżności szeregu.
6 sty 15:26
kuba1c: A mógłbyś na 1 przykładzie pokazać zastosowanie tego wzoru? Nie korzystałem nigdy z tego.
Ewentualnie jakaś inna metoda? Bo dla takiego szeregu to nawet policzenie warunku koniecznego
jest trudne w oparciu o te najprostsze metody.
6 sty 15:46
Krzysiek: podstawiasz:
dla x=e−3
| | n!en | | (n/e)n√2πnen | |
masz ∑ |
| =∑ |
| =∑√2πn=∞ |
| | nn | | nn | |
szereg rozbieżny.
6 sty 15:49
kuba1c: Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Czyli analogicznie dla x = −e −e wychodzi −∞ i również szereg rozbieżny i to wszystko?
6 sty 16:19
Krzysiek: dla x=−e−3 granica nie istnieje. I tak to wszystko
6 sty 16:20
kuba1c: Czyli nie istnieje dlatego, że wychodzi
∑ (−1)n √2πn
Czyli z warunku koniecznego granica w ogóle nie istnieje, a suma to już wyższa szkoła jazdy?
6 sty 16:24
Krzysiek: tak, lim (−1)n√2πn nie istnieje.
A jak chcesz sumę policzyć skoro szereg rozbieżny?
6 sty 16:25
kuba1c: aaa okej, bo skoro nie ma spełnionego warunku to rozbieżny i koniec.
Dziękuję
6 sty 16:27