matematykaszkolna.pl
Szereg potęgowy - badanie obszaru zbiezności kuba1c: Szereg potęgowy − badanie obszaru zbiezności Witam! Prosiłbym o pomoc w badaniu obszaru zbieżności takiego szeregu ∑ [n! (x+3)n}]/(nn)
6 sty 15:13
Krzysiek: skorzystaj z kryterium d'Alemberta
6 sty 15:15
kuba1c: Najpierw liczyłem obszar zbieznosci. Podstawiłem za t = x + 3 r = e x (−e −3, e −3). Tylko co jak na przykład dla x =−e−3 dostaje z d'Alamberta −1?
6 sty 15:23
Krzysiek: dla x=−e−3, x=e−3 skorzystaj ze wzoru Stirlinga do zbadania zbieżności szeregu.
6 sty 15:26
kuba1c: A mógłbyś na 1 przykładzie pokazać zastosowanie tego wzoru? Nie korzystałem nigdy z tego. Ewentualnie jakaś inna metoda? Bo dla takiego szeregu to nawet policzenie warunku koniecznego jest trudne w oparciu o te najprostsze metody.
6 sty 15:46
Krzysiek: podstawiasz:
 n 
n!=(

)n2πn
 e 
dla x=e−3
 n!en (n/e)n2πnen 
masz ∑

=∑

=∑2πn=
 nn nn 
szereg rozbieżny.
6 sty 15:49
kuba1c: Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli analogicznie dla x = −e −e wychodzi − i również szereg rozbieżny i to wszystko?
6 sty 16:19
Krzysiek: dla x=−e−3 granica nie istnieje. I tak to wszystko
6 sty 16:20
kuba1c: Czyli nie istnieje dlatego, że wychodzi ∑ (−1)n √2πn Czyli z warunku koniecznego granica w ogóle nie istnieje, a suma to już wyższa szkoła jazdy?
6 sty 16:24
Krzysiek: tak, lim (−1)n2πn nie istnieje. A jak chcesz sumę policzyć skoro szereg rozbieżny?
6 sty 16:25
kuba1c: aaa okej, bo skoro nie ma spełnionego warunku to rozbieżny i koniec. Dziękuję emotka
6 sty 16:27