asymptoty
granice: Bardzo prosze o pomoc.
Mam wyznaczyć asymptoty z równania y(x)=x/lnx
Wychodzi mi asymptota pionowa prawostronna, gdyż x należą (1, +oo)
Oraz asyptota pozioma y=0.
W odpowiedziach jest tylko x=1 asymptota pionowa obustronna.
Gdzie robię błąd?
6 sty 15:07
Krzysiek: limx→+∞x/lnx=+∞
więc nie ma asymptoty poziomej.
6 sty 15:14
granice: Dzięki, a możesz mi napisać czy asymptota pionowa bedzie jedno czy obustronna?
6 sty 15:16
Krzysiek: obustronna
6 sty 15:20
granice: aaaa już wiem, zrozumiałam , dzięki jeszcze raz : DD
6 sty 15:24