Szukanie wzoru wielominau.
czopo: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. Wielomian ten jest podzielny przez
trójmian q(x) = x2 + 2x − 3. Napisz wzór tego wielomianu, jeżeli wiadomo, że do jego wykresu
należy punkt P(−1,24).
6 sty 14:38
Kaja: x2+2x−3=(x−1)(x+3)
zatem wielomian będzie podzielny przez x−1 i x+3, a ponad to 2 i −2 sa pierwiastkami wielomianu
czyli jest on równiez podzielny przez x−2 i x+2.
skoro jest on 4 stopnia to bedzie miał postać w(x)=a(x−1)(x+3)(x−2)(x+2). teraz tylo podstaw
dany punkt, wylicz a i zapisz wielomian
6 sty 14:42
czopo: Taaak to sie robi, ok. Dzięki Kaja
6 sty 14:43