Oblicz pole trojkata ABD
asfa:Oblicz pole trojkata ABD , nie z pitagorasa !
6 sty 14:33
asfa: ogarnia ktos ?
6 sty 14:39
ICSP: To może z Talesa ?
Poprowadź prostą DH która będzie wysokością trójkąta. Wtedy mamy z twierdzenia Talesa :
CS
DH
=
AC
AD
Obliczysz DH i masz pole
6 sty 14:42
pigor: ... , lub np. tak niech PΔABD= x= ? zaś PΔBDCB=a , to
stosunek pół tych trójkątów (o jednakowej wysokości względem
podstawy AD i DC odpowiednio jest równy :
xa= 128 i suma tych pól x+a= 12*10*8, zatem
xa= 32 i x+a= 40 ⇒ x=3k i a=2k i 5k=40 ⇒ k= 8, więc
x= 24= PΔABD − szukane pole powierzchni . ...