planimetria, trapez
ino.pb: 1 zadanko z PLANIMETRII
Ramiona trapezu połączono odcinkiem równoległym do podstaw i dzielącym je w stosunku 1:4,
licząc od krótszej podstawy. Oblicz długość tego odcinka, jeśli wiadomo, że podstawy mają
długości a =13 i b=3.
6 sty 14:20
krocau: Ale to zależy od trapezu. Czy jest prostokątny równoramienny czy jeszcze jakiś inny.
6 sty 14:26
ino.pb: ref
6 sty 15:34
Janek191:

Mamy
Pole trapezu
P = 0,5*( a + b )*h = 0,5*(13 + 3)*( h
1 + h
2) = 8*( h
1 + h
2)
oraz
P = P
1 + P
2 = 0,5*( d + 3)*h
1 + 0,5*( 13 + d)*h
2
Mamy też
| h1 | | x | | 1 | |
| = |
| = |
| ⇒ h2 = 4 h1 |
| h2 | | 4x | | 4 | |
zatem
P = 8*( h
1 + 4 h
1) = 40 h
1
oraz
P = 0,5*( d + 3)*h
1 + 0,5*( 13 + d)* 4h
1 = 0,5 d h
1 + 1,5 h
1 + 26 h
1 + 2d h
1 =
= 2,5 d h
1 + 27,5 h
1
czyli
40 h
1 = 2,5 d h
1 + 27,5 h
1 / : h
1
40 = 2,5 d + 27,5 / * 2
80 = 5 d + 55 ⇒ 5 d = 80 − 55 = 25
d = 5
=====
6 sty 16:39