całka
anja: Witam, mam pytanie dlaczego nie moge zrobic tak:
| | x 32dx | |
i to rozpisuje jako ∫ |
| i to odwracam i wychodzi mi: |
| | x + x56 | |
∫ x
−32( x + x
56)dx
i z tego ostatecznie wychodzi mi 2
√x + 3
3√x + C,
wiem, że wynik jest zły, jednak co robię źle ? wydawało mi się, że tak można.. widocznie nie.
Z góry dziękuję
6 sty 14:12
6 sty 14:14
ICSP: a nie, źle spojrzałem

Powinno być
6 sty 14:19
anja: aaa no tak

ale wtopa. Dzięki
6 sty 14:34
anja: Mimo, że wiem co wcześniej zrobiłam źle nie potrafię rozwiązać tego przykładu... Mogę prosić o
pomoc?
6 sty 15:22
ICSP: podstawienie t = x
1/6 powinno zadziałać
6 sty 15:24
Maslanek: ICSP, tam jest jeszcze błąd w liczniku

x
1/3 dx
6 sty 15:25
ICSP: Faktycznie

Nawet nie zwróciłem na to uwagi
6 sty 15:26
Maslanek: | | 1 | |
No najlepiej to chyba by było do postaci |
| i rozłożyć na ułamki proste. |
| | x3/6(x1/6+1) | |
Nigdy tego nie robiłem, więc tak rzucam pomysł
6 sty 15:43
Krzysiek: I zadziała to podstawienie:
t=x
1/6
t
6=x
dx=6t
5dt
x
1/3=t
2
x
5/6=t
5
| | t2 | |
czyli mamy: ∫ |
| *6t5dt |
| | t6+t5 | |
całka już łatwa rozkładamy na ułamki proste.
6 sty 15:48
anja: | | dt | |
prawie skończyłam, została mi tylko całka ∫ |
| i nie jestem pewna jak to wycałkować, |
| | t+1 | |
wydaje mi się, że był taki wzór, ale on jest tylko dla t a nie dla t+1. POmoże ktoś?
6 sty 15:51
ICSP: | | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
6 sty 15:54
anja: Dziękuję bardzo
6 sty 16:00