Zadanko dla maturzystów
matyk: Zadanie nr 2 na dzisiaj

Rozłóż dany wielomian na czynniki:
W(x)=3x
3−3x
2−3x−1
Obowiązują zasady jak przy zadaniu nr 1.
Oczywiście, to że ktoś potrafi wrzucić to w komputer i rozwiązać wcale nie jest informacją, że
potrafi je rozwiązać
6 sty 13:58
matyk: Aktualizacja
6 sty 14:31
5-latek: Poczekaj na
ICSP to jest tegoroczny maturzysta
6 sty 14:32
Radek:
Dobrze jest przepisany ?
6 sty 14:33
ICSP: To zadanie jest śmieszne

3x
3 = 4x
3 − x
3 i gotowe
6 sty 14:33
Maslanek: ICSP mógłbyś to rozłożyc?
6 sty 15:18
ICSP: Maslanek nie znasz wzoru a
3 − b
3 ?
6 sty 15:21
Maslanek: Zastanawiam się jak chcesz to pogrupować
6 sty 15:22
Maslanek: | | 1 | |
Bo to pierwiastek rzeczywisty ma jeden: x= |
| (1+ 3√2) 2  |
| | 3 | |
Przynajmniej przy takim zapisie
6 sty 15:23
ICSP: 4x3 = (3√22x)3
6 sty 15:24
Maslanek: Mógłbyś rozpisać całość w takim razie?

Bo próbuję coś namodzić, ale lekko nie jest
6 sty 15:31
ICSP: = (3√4x)3 − (x+1)3 = (3√4x − x − 1)(3√16x2 + 3√4x2 + 3√4x + x2 + 2x + 1)
6 sty 15:36
Maslanek: Aaa... (x+1)
3 
Spoko

Faktycznie banał
6 sty 15:41