[C[Zadanko dla maturzystów]
matyk: Oto treść:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y spełniona jest nierówność:
x(x+2y) ≥ 2 (x−y
2−1)
Powodzenia

na początek może piszcie, że znacie rozwiązanie, a potem je zamieścimy

− nie będziemy
odbierać wam zabawy
6 sty 13:51
matyk: Aktualizacja
6 sty 13:59
Panko: 2y2+2x*y + ( x−1)2 +1 ≥0
Δ= −4( x−2)2
2y2+2x*y + ( x−1)2 +1 ≥0 ⇔ 2( y+ x/2)2 + (x−2)2/2 ≥0
6 sty 14:26
5-latek: Panko nie jest maturzysta
6 sty 14:29
matyk: Zepsułeś zabawę

i nie jesteś tegorocznym maturzystą
6 sty 14:29
pigor: ..., lub ...

zainspirowany rozwiązaniem
Panko ,
sam nic ciekawego nie mogłem wymyślić...np. tak :
x(x+2y) ≥ 2 (x−y2−1) ⇔ x
2+2xy−2x+2y
2+2 ≥0 ⇔
⇔ x
2+2x(y−1)+(y−1)
2 −(y−1)
2+2y
2+2 ≥0 ⇔ (x+y−1)
2 −y
2+2y−1+2y
2+2 ≥0 ⇔
⇔ (x+y−1)
2+ y
2+2y+1 ⇔
(x+y−1)2+(y+1)2 ≥0 ∀x,y∊R , c.n.w. .
6 sty 14:44
Kobra:
Maturzyście ,czy raczej abiturientowi taki pomysł do głowy pewno nie wpadnie!
Ale student zrazu pomyśli zapewne tak:
x(x+2y)≥2(x−y2−1) ⇔(f(x,y)=x2 + 2xy −2x + 2y2 + 2)≥0 ⋀
f(xmin;ymin)=f(2;−1) =0 i już
7 sty 10:38