Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie
hania: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x2 −mx+m−1=0 ma dwa pierwiastki takie, że
suma ich kwadratów jest najmniejsza
6 sty 13:48
wredulus_pospolitus:
i ... jaki masz pomysł na to zadanie ?
6 sty 13:52
wredulus_pospolitus:
poziom BEZ pochodnej czy z pochodną
6 sty 13:53
Kaja: Δ≥0
m
2−4(m−1)≥0
m
2−4m+4≥0
(m−2)
2≥0
m∊R
x
21+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=m
2−2(m−1)=m
2−2m+2
tworzę funkcję: f(m)=m
2−2m+2
wartość największą ta funkcja przyjmuje w wierzchołku
odp. m=1
6 sty 13:55
hania: dziękuję! : )
6 sty 14:09