RÓWNANIA 3 stopnia pomocy!
Pecorella: a)3x3−x2−12x+4=0
b)4x3−12x−x+3=0
c)4x3−4x2−9x+9=0
d)x3+x2−6x=0
e) (2x2+x−3)(−3x2−5x−2)=0
6 sty 13:41
Kaja: a), b) i c) pogrupuj wyrazy
d) wyciągnij x
e) 2x2+x−3=0 lub −3x2−5x−2=0
do każdego policz deltę i pierwiastki
6 sty 13:47
Pecorella: nawet tych wyrazów nie umiem grupować, moglabyś podać choć 1 rozwiąznie z grupowaniem ; )
6 sty 14:05
Kaja: a) 3x
3−x
2−12x+4=0
(3x
3−x
2)−(12x−4)=0
x
2(3x−1)−4(3x−1)=0
(x
2−4)(3x−1)=0
x
2−4=0 lub 3x−1=0
(x−2)(x+2)=0 3x=1
6 sty 14:08
Pecorella: A jeśli Δ=−23 w równaniu kwadratowym jakie bd rozwiazanie co z tym dalej zrobic?
6 sty 14:36
Kaja: jeśli deltajest ujemna to nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych
6 sty 14:38
Pecorella: a jak to matematycznie mozna zapisać? tego oczekuje nauczyciel.
6 sty 14:40
Pecorella: A takie równanie : 5x−3/x+2=3


? jak to zrobic?
6 sty 15:05