Logarytm ujemny
Logarytm ujemny: Witajcie

Może mi ktoś napisać jak z "−log 4,2 " wychodzi 0,6 ?
Jak to się liczy ?
6 sty 13:41
sushi_ gg6397228:
kalkulator do reki i liczysz
log 4,2=..... a potem domnazasz na "−1"
6 sty 13:54
Logarytm ujemny: Możesz mi powiedzieć jak to obliczyć na konakulatorze bo mam taki prosty a tam nie ma
logarytmów. Proszę napisz mi jak to znaleźć na kankulatorze
6 sty 13:58
sushi_ gg6397228:
kalkulator masz na komputerze −> wybierz wersje "naukowy"
6 sty 14:00
5-latek: Albo zainwestuj w dobry kalkulator −−− taki mi teraz przyszedl do glowy pomysl
6 sty 14:03
Logarytm ujemny: nie da się tego obliczyć bez kankulatora ?
6 sty 14:05
sushi_ gg6397228:
lub otworzyć Excela i wpisać formułę do liczenia; na maturę i tak musisz się dobrze "zapoznać"
z tradycyjnym oraz z tabliczką mnożenia i potęgami
6 sty 14:06
Logarytm ujemny: ale problem jest taki że jest to zadanie z chemii, mam z takich zadań sprawdzian i jak to mam
obliczyć nie posiadając kankulatora z takimi funkcjami jak piszecie. Po prostu da się czy nie
da ?
6 sty 14:08
5-latek: Mysle ze bez kalkulatora czy tablic az tak dokladnie sie nie da tak szybko obliczyc takich
logarytmow jak napiales .
mozesz jednak w przyblizeniu na szybbko jesli wiesz ze log2 to w przyblizeniu 0,300 log 3
w przyblizeniu 0,48 i np log7 to wprzyblizeniu 0,845 i teraz z wlasnowsci logarytmow
mozesz policzyc np log9=log32=2*log3= 2*0,48=0,96 oczywiscie w przyblizeniu
6 sty 14:26
Logarytm ujemny: dzięki za pomoc
6 sty 14:42