prosze o szybka od[
odp: nie wiem co zrobić z końcowym wynikiem, ma wyjść zbiór pusty.
mam równanie
3x−1/2x = −3/3x−1 no i na końcu wychodzi mi wynik 9x
2+1=0
i nie wiem co z tym zrobić

... bo z dziedziny wykluczyłam 0,1/3.
6 sty 13:36
Kaja: a czy to równanie ma w ogóle rozwiązanie? policz sobie deltę, to przeciez równanie kwadratowe
6 sty 13:39
krocau: napisz jeszcze raz. nie rozumiem zadania. czy jest 1/2*x czy 12x
6 sty 13:40
krocau: −3/3x−1 tego tez nie rozumiem −33x−1 czy moze −33x −1 chociaz to drugie wyglada bez
sensu
6 sty 13:42
5-latek: A gdzie tak spieszno ?
Zapisz to porzadnie jak ma wygladac . Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U
A jesli wychodzi 9x
2+1=0 to napewno nie tlumaczyli w szkole jak takie rownania sie rozwiazuje
?
| | 1 | |
9x2+1=0 to x2=− |
| i teraz sie zastanow czy to rownanie ma rozwiaznie czy tez nie ma |
| | 9 | |
?
Jesli nie ma to dlaczego ?
6 sty 13:44
odp: a no fakt, już wiem, nie ma rozwiązania , bo wychodzi liczba ujemna.
6 sty 14:51