Oblicz logarytm. Proszę o dobre tłumaczenie
Zbuntowana97: log215 5 + log15 3 *log15 75
6 sty 13:31
sushi_ gg6397228:
a jakis własny wkład?
6 sty 13:57
5-latek: 2014−1997=17 No w tym wieku jeszce masz prawo byc zbuntowana
6 sty 14:02
Zbuntowana97: własny wkład..ok
Z logarytmów miałam zaledwie 4 godziny z nauczycielką która kompletnie nic nie potrafi
wytłumaczyć. Jeśli chodzi o ten przykład to próbowałam wielu różnych sposobów i pytałam kilku
osób i wychodziły różne kompletnie dziwne wyniki. Chodzi o to, że nie wiem co zrobić z tą
potęgą przy logarytmie, dlatego proszę o pomoc, jakąś wskazówkę czy coś
6 sty 20:13
sushi_ gg6397228:
log15 5 * log15 5 −−> zrobić mnożenie
rozbić 75=.....*....
6 sty 20:18
Eta:
log1575= log153+log1525 = log15+2log155
log1525*log153*(log153+2log155)=
= log1525+2log155*log153+log153= (log155+log153)2=
=(log1515)2= 12=1
6 sty 20:20