........
ja: Pierwiastki wielomianu trzeciego stopnia W(x) są liczby 1,−1. Wielomian ten jest podzielny
przez (x+5).
a) napisz wzór tego wielomianu, jeśli wiadomo, że do wykresu należy punkt A=(−2,18)
b) wyznacz parametry a,b tak aby W(x)=P(x), jeśli P(x)=2x3+(a−b)x2−2x+b
19 paź 15:26
Charles: a)
W(x)=(x−1)(x+1)(x+5)
W(x)=(x2−1)(x+5)
W(x)=x3+5x2−x−5
b)
a−b=5 i b=5 ⇒ a−5=5 ⇒ a=10
19 paź 15:41
wera: a)
W(x)=a(x−1)(x+1)(x+5) A=(−2,18)
18=a(−2−1)(−2+1)(−2+5)
18=9a |:9
a=2
W(x)=2(x−1)(x+1)(x+5)
W(x)=2x3+10x2−2x−10
b)
P(x)= 2x3+ (a−b)x2−2x+b
b= −10
a−b=10
a+10=10
a=0
19 paź 15:42
Bogdan:
Trzeba poprawić a)
W(x) = a(x − 1)(x + 1)(x + 5), należy wyznaczyć współczynnik a
wiedząc, że W(−2) = 18
19 paź 15:44
ja: czyli kto zrobił dobrze wreszcie?
19 paź 16:13