granicaprawostronna
heeelp: f(x)=x * e1/x
czy ktoś poptrafi obliczyć taką granicę prawostronną?
6 sty 13:28
sushi_ gg6397228:
moze tak sobie zapisz
podstawienie
1/x= t
6 sty 13:59
pigor: ... a w jakim x→
6 sty 14:14
wredulus_pospolitus:
pigor ... zapewne chodzi o x−>0
6 sty 14:21
heeelp: dokładnie wreduluspospolitus:.
Wyszła mi nieskończoność, czy tak miło być?
6 sty 14:59
pigor: ... , ponieważ x=0 − równanie asymptoty pionowej to musisz liczyć
granice jednostronne w zerze , czyli w x→ ±0, . ..
6 sty 15:57