Prawdopodobieństwo
HNO3: Niech A i B będą dowolnymi zdarzeniami. Wykaż, że:
P(A) + P(A'∩B) = P(B) + P(A∩B')
Nie wiem dlaczego, ale nie chce mi to wyjść. Prosiłbym o jak najdokładniejsze wytłumaczenie. Z
góry dziękuję za pomoc.
19 paź 15:24
HNO3: Podbijam, bo ważne cholernie
19 paź 15:34
Bogdan:
Podaję przydatne zależności:
P(A'∩B) = P(A) − P(A∩B) = P(A \ B) A \ B to różnica
P(A∩B') = P(B) − P(A∩B) = P(B \ A)
19 paź 15:37
HNO3: Zależności to ja poniekąd znam, ale mam problem z ich zastosowaniem w tym zadaniu...
Oto, jak to robiłem:
P(A) + P(A'∩B) = P(B) + P(A∩B') ,
P(A'∩B) = P(A') + P(B) − P(A'uB) a
P(A∩B) = P(A) + P(B) − P(AuB')
P(A') = 1 − P(A)
P(B') = 1 − P(B)
P(B) − [P(A') + P(B)] = P(A) − [P(A) + P(B')]
P(B) − 1 + P(A) − P(B) = P(A) − P(A) −1 + P(B)
P(A) = P(B)
Z tych zależności, które Pan mi podał, doszedłem do tego samego x/
19 paź 15:57
HNO3: Podbijam
19 paź 16:03
HNO3: Wiem, że jestem co najmniej nachalny, żeby nie powiedzieć upierdliwy, ale mimo to, proszę o
pomoc
19 paź 16:19
HNO3: Solved. Kluczowe w tym zadaniu jest zastosowanie praw de Morgana.
19 paź 17:47
Bogdan:
Witam.
Zakradła się nieścisłość w podanej przeze mnie informacji, przepraszam i poprawiam.
Podaję przydatne zależności:
P(A∩B') = P(A) − P(A∩B) = P(A \ B) A \ B to różnica
P(A'∩B) = P(B) − P(A∩B) = P(B \ A)
Myślę, że skoro stwierdziłeś: "Zależności to ja poniekąd znam", ale jednocześnie nie zauważyłeś
nieścisłości, to poniekąd nie znasz tych zależności.
Trzeba wykazać, że: P(A) + P(A'∩B) = P(B) + P(A∩B')
L = P(A) + P(B) − P(A∩B) = P(A∪B)
P = P(B) + P(A) − P(A∩B) = P(A∪B))
L = P
20 paź 11:08
HNO3: W momencie, gdy pisałem "Zależności to ja poniekąd znam" rzeczywiście jeszcze nie wszystko
rozumiałem. Ale uwierz, nawet godzina nauki potrafi zdziałać cuda. A skoro napisałem, że
problem rozwiązany, bo sobie poradziłem, to oznacza to nic innego jak "już nie potrzebuje
pomocy", więc niepotrzebnie się trudziłeś... chociaż, może przyda sie komuś, kto będzie miał
podobny problem
20 paź 19:27
kasia: mi się przydało, dziękuję
15 kwi 17:48