Rozłóż wyrażenie na czynniki
pomocy: Rozłóż wyrażenie na czynniki:
a) −x
5−x
4+x+1
b) (x
2−x−1)
2−x
4
c)(x
3+x
2−1)
2−(2x
2−3)
3
d) 9−(x
2−4)
2
f) x
2−(x
2+x+1)
2
g) (x
2+3)
2−16x
2
h) (x
3−x+1)
2−(x
3−x
2+1)
2
6 sty 13:05
5-latek: Dlaczego zmieniasz nick ?
a) −x4(x+1) +1(x+1)=(x+1)(−x4+1) i dalej rozkladaj
Natomiast w pozostalych przykladach nalezy wykorzystac wzor skroconego mnozenia
a2−b2=(a+b)(a−b)
Pokaze na przykladzie d)
9−(x2−4)2=(3−(x2−4)(3+x2−4)=(−x2+7)(x2−1) =(−(x2−7))(x+1)(x−1)= jeszce to rozkladaj
dalej
6 sty 13:16