matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Adrian:
1
Rozwiąż równanie 4
x
2
−x−3
=
4
6 sty 12:54
Kaja:
4
x
2
−x−3
=4
−1
x
2
−x−3=−1 x
2
−x−2=0 Δ=1+8=9
√
Δ
=3 x
1
=−1 x
2
=2
6 sty 12:56
52:
1
=4
−1
4
4
x
2
−x−3
=4
−1
x
2
−x−3=−1 x
2
−x−2=0 (x+1)(x−2)=0 x=−1 v x=2
6 sty 12:57
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1698.html
6 sty 13:06