l
Radek:
W urnie znajduje się 27 kul w dwóch kolorach. Wiadomo, że wśród każdych 13 kul wybranych z urny
jest co najmniej jedna czarna, a wśród każdych 16 kul jest co najmniej jedna biała. Ile
białych kul znajduje się w urnie?
6 sty 12:33
Radek: ?
6 sty 12:53
matyk: Proponuje wziąć 27 piłek do tenisa i malować je
6 sty 12:55
matyk: A tak serio to 12
6 sty 12:57
Radek:
Ze zbioru {1,2,3,...,1996 } losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana
liczba jest podzielna przez 4 lub 6 lub 10
policzyłem ile jest podzielnych przez 4 ile jest podzielnych przez 6, ile podzielnych przez 10
przez 10−199
przez 4−499
przez 6−332
i teraz mam policzyć ile jest podzielnych przez 4,6,i 10 ?
6 sty 12:58
Radek:
A jak do tego doszedłeś ?
6 sty 12:58
Radek: ?
6 sty 13:02
matyk: wśród każdych 13 jest jedna czarna = czarnych jest przynajmniej 15
wśród każdych 16 jest jedna białą = białych jest co najmniej 12
Ale wszystkich jest 27 czyli 12+15 ⇒ białych jest dokładnie 12
6 sty 13:02
matyk: Zadanie drugie. Wykorzystujemy tzw. zasadę włączeń i wyłączeń:
Korzystamy z wzoru:
|A ∪ B ∪ C|=|A|+|B|+|C|−|A ∩ B|−|B ∩ C|−|A ∩ C| + |A ∩ B ∩ C|
Jeszcze brakuje ci doliczyć
|A ∩ B|
|B ∩ C|
|A ∩ C|
|A ∩ B ∩ C|
6 sty 13:05
Radek:
@matyk ale patrz policzyłem ile jest podzielnych
przez 6
przez 10
przez 4
przez 4,6,10
i teraz jeszcze brakuję 4,10
i 6,10 ?
6 sty 13:07
matyk: i jeszcze przez 4 i 6

Potem podstaw do wzoru, który ci dałem
6 sty 13:10
Radek:
Ok
6 sty 13:12
reon:
6 sty 13:13
Trivial:

A tutaj graficzna reprezentacja tego wzoru (tzw. diagram Venna).
6 sty 13:15
Radek:
Coś nie wychodzi poprawne rozwiązanie
podzielnych przez 6−332
podzielnych przez 4−499
podzielnych przez 10−199
podzielnych przez 4,6−166
podzielnych przez 4,10−49
podzielnych przez 6,10−66
podzielnych przez 4,6 i 10−33
332+499+199−166−49−66−33=716
Ale jest źle
6 sty 13:27
Radek: ?
6 sty 13:34
Trivial: Na końcu ma być +33.
6 sty 13:35
Radek:
to jak dodam to już kompletnie zły wynik wychodzi.
6 sty 13:37
Radek: ?
6 sty 13:44
matyk: przez 4 i 10 masz źle policzone
6 sty 13:48
Trivial:
Tych liczb jest 732.
http://ideone.com/MXDh39
Podzielnych przez 4: [1996/4] = 499
Podzielnych przez 6: [1996/6] = 332
Podzielnych przez 10: [1996/10] = 199
Podzielnych przez 4,6: [1996/(4*3)] = 166
Podzielnych przez 6,10: [1996/(6*5)] = 66
Podzielnych przez 4,10: [1996/(4*5)] =
99
Podzielnych przez 4,6,10: [1996/(4*3*5)] = 33
|A| = 499 + 332 + 199 − 166 − 66 − 99 + 33 = 732.
6 sty 13:50
matyk: gdzie znak [] − oznacza część całkowitą (podłoga)
6 sty 13:53
Radek:
Ale czemu A∩B∩C się dodaje a nie odejmuje ?
6 sty 13:54
Trivial:
Zobacz na obrazku. Na początku dodajemy wszystkie zbiory (4∪6∪10), ale niektóre części
dodaliśmy parę razy. Takimi częściami są zbiory 4∩6, 4∩10, 6∩10. Odejmujemy je. Część 4∩6∩10
dodaliśmy 3 razy, a potem 3 razy odjęliśmy − jest zatem uwzględniona 0 razy. Korygujemy to
poprzez dodanie jej do końcowego wyniku.
6 sty 13:57
Trivial: matyk, no pewnie.
6 sty 13:58
Radek:
Dzięki a czym różnic się zapis A⊂B A⊆B ?
6 sty 14:00
Trivial:
W zależności od upodobań osoby może się różnić, ale nie musi. Niektórzy używają zapisu A⊂B
tylko na oznaczenie podzbioru właściwego (czyli jako: A⊂B ⇔ A⊆B ∧ A≠B).
6 sty 14:03
Radek:
Dzięki po raz n
6 sty 14:04
6 sty 14:05