geometria analityczna
Klaudia: Oblicz, dla jakich wartości parametr m prosta o równaniu 2x−3y+m=0 ma punkt wspólny z odcinkiem
AB,gdy A=(0,−1) i B=(1,1)
Moja odpowiedź m∊(3,7) nie zgadza się z odpowiedziami i nie wiem jaki robię błąd proszę o
sprawdzenie:
Równanie prostej AB : y=2x−1
2x−3(2x − 1) + m = 0
4x = m − 3
m≥3 i m≤7
Odp. m∊<3;7>
W odpowiedziach jest podane m∊<−3,1>
6 sty 12:30
Eta:
Prosta k: 2x−3y+m=0 przechodzi przez punkt A(0,−1) ⇒ 2*0−3*(−1)+m=0 ⇒m=−3
k: 2x−3y+m=0 przechodzi przez punkt B(1,1) ⇒ 2*1−3*1+m=0 ⇒ m= 1
zatem dla m∊<−3,1> prosta przecina odcinek AB w jednym punkcie
6 sty 12:49
Klaudia: czyli założenia, że x∊<0;1> i y∊<−1,1> są niepotrzebne?
6 sty 13:05
klaudia: Czemu m należy do przedziału jeżeli nie ma nierówności? Proszę o odpowiedź.
6 sty 14:52
klaudia: .
6 sty 20:17
Eta:
6 sty 20:28