:D
mat4you: Łatwe zadanie a nie wychodzi

Dla jakich wartości parametru m równanie
x
4+(m+1)x
2+m
2+6m+9=o ma dwa różne rozwiązania ?
6 sty 12:30
Kaja: zrób sobie najpierw podstawienie t=x2
wtedy równanie przyjmie postać t2+(m+1)t+m2+6m+9=0
żeby tamto wyjściowe miało dwa różne rozwiązania, to to z niewiadomą t musi mieć jedno
rozwiązanie dodatnie. czyli : Δ=0 i t0>0 lub Δ>0 i t1*t2<0
6 sty 12:38
Kaja: a przy okazji napisz jaki ma wyjść wynik
6 sty 12:39
mat4you: Δ=0 i t0>0 Δ>0 i t1*t2<0
x1=−5 lub x2=−213 m∊(−5,−213)
t0: m<−3 m∊ (zbiór pust)
a w odp.mam ,m∊ {−5,−213 }
nie wiem jak to ma wyjść ..
6 sty 12:46
Kaja: 1. Δ=0 i t
0>0
Δ=(m+1)
2−4*1*(m
2+6m+9)=m
2+2m+1−4m
2−24m−36=−3m
2−22m−35
Δ=0 zatem −3m
2−22m−35=0
Δ
m=(−22)
2−4*(−3)*(−35)=64
√Δm=8
m<−1
| | 7 | | 7 | |
czyli m<−1 i m∊{−5, − |
| } zatem m∊{−5, − |
| } |
| | 3 | | 3 | |
2. Δ>0 i t
1*t
2<0
| | c | |
Δ>0 zatem −3m2−22m−35>0 |
| <0 (patrz wzory Viete'a) |
| | a | |
(m+3)
2<0
m∊∅
zatem m∊∅
6 sty 12:53
mat4you: hmm czyli trzeba było 2 warunki rozwiązać a na koniec zsumować

dzięki Kaja
6 sty 13:28
Kaja: proszę
6 sty 13:34
^Bartek^: Najpierw polubiłem fizykę , później zafascynowałem się matematyką a teraz zachwycam się
możliwościami informatyki . I wszystkim zajmowałem się z dużą uwagą. Planowałem pisać maturę z
fizyki , później uznałem ,że skupie się na matematyce ,a teraz chciałbym z informatyki .
Chodzi mi o to ,że teraz kiedy patrzę na tę deltę,( niektórzy nie wiedzą nawet skąd się
wzięła) czuję niechęć nawet kiedy patrze na zadanie z fizyki np oblicz współczynnik tarcia to
nie chce tego robić. Nudzi mnie to.
I jeszcze jedna refleksja będzie dotyczyła matury. Od której to podobno zależy wszystko (?). ma
sprawdzić kompetencje, ale czemu ilość punktów z matury z polskiego może zadecydować o mojej
przyszłości.
6 sty 14:53