Podaj wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x^2 - 6x + 5| +m - 2
Kasia: Podaj wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x2 − 6x + 5| +m − 2 = 0 ma
dokładnie dwa dodatnie rozwiązania.
Narysowałam f(x) = |x2 − 6x + 5| −2
Następnie rozważam f(x)= −m
Nie wiem jak potraktować −m,
6 sty 11:47
qwerty: Podstaw sobie np −m=k, i rozwiaz f(x)=k, potem z powrotem wroc do −m
6 sty 12:08
Kasia:

minus przerzuciłam do wartości bezwzględnej otrzymałam załączony wykres
Jednak w rozwiązaniu m ∊ (−3, −2) ∪ {2} −
Dlaczego 2?
6 sty 12:36
qwerty: Zle wykres narysowalas.
6 sty 13:35
Kasia: pomyliłam Yw= − 3
ale dlaczego 2
6 sty 18:03
Kasia: narysowałam
f(x)= −|x2 − 6x + 5|
6 sty 18:04
Lorak:

tak wygląda f(x) = −|x
2−6x+5|
6 sty 18:10